Hvis du er ny i ​basketballverdenen, vil du også hurtigt bemærke, at der findes en masse internationale basketball begreber, som flittigt bliver brugt. Føler du dig lidt på udebane? Så fortvivl ej – læs med her og få indsigt i de vigtigste begreber i basketball sproget.

FUNDAMENTALS

SPILPOSITIONER

​​

​SPILLETS OPBYGNING

ANGREB OG SKUD

FEJL

AFLEVERING

FORSVAR

​Spillernes individuelle færdigheder i spillets fundamentale dele.

Basketballspillere spiller hver én eller flere af følgende positioner (nogle gange angivet ved numre): Point guard (1), Shooting guard (2), Small forward (3), Power forward (4) og Center (5).

Point guard: Typisk holdets mindste spiller. Spilleren, som er spilstyrende og dribler bolden fremad banen og som skal forsøge at styre angrebsspillet.

Shooting guard: Holdets sekundære guard. Skal normalt ikke koncentrere sig om at få bolden fremad på banen, men skal være klar til at hjælpe point guarden. Er ofte den bedste skytte fra trepointslinien og lidt fysisk større end point guarden.

Small forward: Normalt holdets allround spiller. Skal kunne skyde fra distancen samt tæt på kurven. Ofte bevægelige spillere.

Power forward: Holdets knokler. Typisk spillere, som er fysisk stærke.

Center: Typisk holdets største og højeste spiller(e), som har en spillerposition under eller tæt på kurven.

Quarter: En basketball-kamp består af fire perioder på hver ti minutter. Hver af disse perioder kaldes et quarter.

Overtime (OT): En basketball-kamp kan ikke ende uafgjort. Hvis de 4×10 minutter ender uafgjort, spilles én eller flere perioder af 5 minutter indtil kampens vinder er fundet.

Tip off: På dansk dommerkast.

Trepointslinien: Linien, der går 6,75 meter udenfor hver kurv. En scoring udenfor denne linie giver tre points – deraf navnet!

Tresekundersfeltet: Det felt under hver kurv, hvor angriberen højst må opholde sig i tre sekunder.

Fastbreak: Basketballsprog for kontraangreb.

Air ball: Et skud, der enten er for kort, lavt eller skævt, således det ikke rammer kurven (ringen).

Dunk: At score ved at slå bolden ned gennem kurven.

Alleyoop dunk: Et dunk, hvor bolden gribes i luften og dunkes direkte i kurven uden at spilleren, som udfører dunket, rører jorden.

Slam: Det samme som dunk. Også “slam dunk” (og af uvidende danske tv-kommentatorer tit kaldet “vaskeægte slam dunk”).

Stick back: En speciel type scoring efter et meget kontrolleret tip i en reboundsituation.

Tip: Et fattigmands stick back dunk. Bolden gribes også her i luften, men skydes eller tippes i kurven.

Tip dunk: Hvis bolden gribes i luften og sendes direkte i kurven efter et brændt skudforsøg, tales der i basketballkredse om et tip dunk eller et stick back dunk.

Touch: Bruges om spillere, der har et “blødt” skud tæt på kurven, dvs. spillere som kan “lægge” bolden stille og roligt i kurven på tæt hold – selvom de er pressede.

Coast-to-coast: Når en spiller dribler fra den ene ende af banen til den anden ende af banen og scorer.

Rebound: Returbolden fra et brændt skud.

Buzzer beater: Et skud der går i kurven efter slutsignalet har lydt og som dermed “slår slutsignalet”. For at scoringen skal tælle skal bolden have forladt hænderne inden slutsignalet lyder.

Crossover: En type dribling, hvor den driblende spiller skifter retning ved at lave en dribling fra den ene hånd til den anden (retningsskift).

En fejl gives ved forskellige “lovbrud”. Hvis en spiller i løbet af en kamp begår fem fejl, må vedkommende se resten af kampen siddende på bænken.

Fejle ud: En spiller, der har begået fem fejl og dermed ikke kan spille yderligere i pågældende kamp.

Udvisning: Udtryk der kan benyttes om en spiller, der modtager sin femte personlige eller tekniske fejl. Spilleren kan ikke deltage i resten af kampen, men kan deltage i efterfølgende kampe uden problemer.

Teknisk fejl: En fejl givet til en spiller eller træner for at brokke sig til dommerne, kaste bolden væk, etc. Tekniske fejl gives hvor der ikke har været fysisk kontakt mellem spillerne eller spillere og dommere.

Diskvalificerende fejl: En fejl af så grov karakter, at spilleren eller træneren bliver diskvalificeret – kan sammenlignes med et direkte rødt kort i fodbold. Vil oftest medføre karantæne i mindst en efterfølgende kamp.

Usportslig fejl: En fejl af særlig grov, voldsom eller usportslig karakter.

Holdfejl: Et holds samlede antal fejl begået i en periode. Når holdet har begået fire holdfejl, skyder modstanderne to straffekast ved hver af de efterfølgende fejl. Undtaget herfra er dog angrebsfejl, der ikke medfører straffekast.

Assists: En aflevering, der fører til scoring uden at den scorende spiller skal drible forbi en modspiller inden scoringen.

No look pass: En aflevering, hvor den afleverende spiller ikke kigger på den spiller der afleveres til. Oftest kigger aflevereren den modsatte vej for at forvirre modstanderne.

Block eller låg: Et block er en blokering af et skudforsøg. Bolden kan – men skal ikke nødvendigvis – have forladt angrebsspillerens hånd, hvorefter boldens retning ændres enten ved slag eller berøring.

Steals: At erobre bolden fra en modstander.

Turnover: At miste bolden til en modstander – enten ved at denne “stjæler driblingen”, ved at begå en forseelse (f.eks. skridt) eller ved at man begår angrebsfejl.

Holdt bold: Holdt bold finder sted når en eller flere modspillere har en eller begge hænder så fast på bolden, at ingen af spillerene kan opnå boldbesiddelse uden unødig voldsomhed.

Viby Basket​ball

​​Viby IF Basketball   -    CVR: 32196926    -​    Skanderborgvej 224, 8260 Viby J  -   Kontakt os i dag